Aansluiting Gemist

Heb je je aansluitende vlucht gemist door een vertraging van een eerdere vlucht? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. Op grond van Verordening 261/2004 heb je bij een aankomstvertraging op de eindbestemming van meer dan drie uur recht op compensatie tot wel € 600,-. Dit is vaak het geval bij een gemiste aansluiting. Wanneer de schuld ligt bij de luchtvaartmaatschappij, dan moet de luchtvaartmaatschappij de eerstvolgende beschikbare vlucht boeken voor je. Indien de eerstvolgende vlucht pas de volgende ochtend is, dan moet de luchtvaartmaatschappij ook zorgen voor maaltijden en accommodatie. 

Claim Nu

 

Hoogte compensatie

Voor alle vluchten van 1.500 of minder kilometer geldt een bedrag van € 250,-. 

Voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer en voor alle andere vluchten tussen 1.500 en 3.500 kilometer geldt een bedrag van € 400,-.

Voor alle vluchten meer dan 3.500 kilometer geldt een bedrag van € 600,-.

 

 

Recht op compensatie

Om aanspraak te maken op een vergoeding bij een gemiste aansluiting, dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden die zijn gebaseerd op Verordening 261/2004. Naast de gewone voorwaarden om recht te hebben bij een vertraging, is het volgende ook belangrijk:

  • De vluchten dienen tegelijk te zijn geboekt en niet afzonderlijk bij verschillende luchtvaartmaatschappijen, oftewel ze moeten op één boeking staan. Het maakt verder niet uit of er twee verschillende uitvoerende luchtvaartmaatschappijen zijn geweest. 

De compensatie wordt berekend op basis van de duur van vertraging en de afstand van de vlucht. We spreken van een vertraging wanneer de werkelijke aankomsttijd op de eindbestemming later is dan de geplande aankomsttijd. De aankomsttijd is gedefinieerd als het moment waarop een vliegtuig op de eindbestemming is geland.

 

Voorbeeld

Je vertrekt van het vliegveld in Amsterdam naar Delhi. Je hebt een overstap in Dubai. In Amsterdam krijg je te horen de je vlucht om technische redenen met 3,5 uur is vertraagd. Vanwege de vertraging in Amsterdam heb je ook je aansluitende vlucht gemist van Dubai naar Delhi. Hoewel de luchtvaartmaatschappij een nieuwe vlucht heeft geboekt voor je, zal deze nieuwe vlucht ten minste 3 uur later aankomen dan gepland. In dit voorbeeld heb je recht op een vergoeding van € 600,- omdat de aankomstvertraging meer dan 3 uur is door technische redenen en de afstand meer dan 3.500 km bedraagt.

 

Vluchten met een overstap buiten de EU

Vluchten met een overstap buiten de EU kunnen ook vallen onder Verordening 261/2004. In mei 2018 heeft het Europees Hof dat passagiers die een aansluitende vlucht buiten de EU hebben ook recht hebben op compensatie. Het moet dan gaan om een directe boeking (geen afzonderlijke boekingen) en het vertrekpunt moet een EU-land zijn.

 

Buitengewone omstandigheden

Als er sprake is van een gemiste aansluiting die het gevolg is van een buitengewone omstandigheid, is een luchtvaartmaatschappij niet verplicht om de compensatie te betalen.

Buitengewone omstandigheden zijn omstandigheden die ondanks het nemen van maatregelen, niet voorkomen hadden kunnen worden. Hierbij valt te denken aan stakingen, noodweer, terrorisme of de politieke situatie in het land van aankomst. Technische problemen aan het vliegtuig vallen hier niet onder en blijven voor rekening van de luchtvaartmaatschappij.

 

 
 
Deze site maakt gebruik van cookies. Door claim24.nl te gebruiken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.    Accepteer