Vluchtschema gewijzigd

Heeft de luchtvaartmaatschappij plotseling de vluchttijden gewijzigd? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een compensatie. Luchtvaartmaatschappijen hebben het recht vluchtschema’s tot 14 dagen voor vertrek te wijzigen. Echter komt het vaak voor dat vluchten na het verstrijken van deze termijn toch nog gewijzigd worden.

 

Claim Nu

 

Hoogte compensatie

Voor alle vluchten van 1.500 of minder kilometer geldt een bedrag van € 250,-. 

Voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer en voor alle andere vluchten tussen 1.500 en 3.500 kilometer geldt een bedrag van € 400,-.

Voor alle vluchten meer dan 3.500 kilometer geldt een bedrag van € 600,-.

 

 

Recht op compensatie

Of je recht hebt op compensatie hangt af van het moment dat je te horen krijgt dat je vlucht gewijzigd is en hoeveel uur er gewijzigd is in je vluchtschema. In de volgende gevallen heb je recht op compensatie.

  • Je bent 7 dagen of korter voor de vlucht geïnformeerd en je vlucht is meer dan 1 uur eerder vertrokken of meer dan 2 uur later aangekomen
  • Je bent tussen de 14 en 7 dagen voor de vlucht geïnformeerd en je vlucht is meer dan 2 uur eerder vertrokken of meer dan 4 uur later aangekomen.

 

Voorbeeld

Vier dagen voor je vlucht met Lufthansa van Amsterdam naar Moskou krijg je bericht van Lufthansa dat je vlucht een dag eerder vertrekt dan gepland.

In dit geval ben je 7 dagen of korter voor je vlucht geïnformeerd en vertrek je meer dan een uur eerder. Je hebt dan recht op compensatie. Je recht op een compensatie van 400 euro omdat de afstand tussen Amsterdam en Moskou tussen de 1500 en 3500 kilometer is.

 

Heb je extra kosten gemaakt?

Wat gebeurt er met de kosten die al zijn gemaakt? Je hebt namelijk al je hotel geboekt, vervoer geregeld, en de hele reis uitgestippeld. Het kan ook zijn dat je extra kosten maakt vanwege de wijzigingen, bijvoorbeeld een hotelovernachting als je vlucht een dag later pas vertrekt. Wie moet dan de extra kosten betalen? Claim24 kan deze kosten voor je verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Het is dan wel van belang dat je alle bewijzen van de kosten goed bewaart in verband met de gewijzigde vlucht.

 

Buitengewone omstandigheden

Als er sprake is van een wijziging die het gevolg is van een buitengewone omstandigheid, is een luchtvaartmaatschappij niet verplicht om de compensatie te betalen.

Buitengewone omstandigheden zijn omstandigheden die ondanks het nemen van maatregelen, niet voorkomen hadden kunnen worden. Hierbij valt te denken aan noodweer, terrorisme of de politieke situatie in het land van aankomst. Technische problemen aan het vliegtuig vallen hier niet onder en blijven voor rekening van de luchtvaartmaatschappij.

 
 
Deze site maakt gebruik van cookies. Door claim24.nl te gebruiken, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.    Accepteer